V. NOVOTNÝ: Žiadame vládu SR o skrátené konanie pre odklad zvýšenia poplatkov

12.06.2012 Bratislava

Bratislava 12. júna (TASR) - Plánované navýšenie poplatkov je pre niektorých prijímateľov sociálnych služieb neúnosné. Klienti sa podľa podpredsedu SDKÚ-DS Viliama Novotného obávajú toho, že nebudú vedieť reálne zaplatiť to, čo od nich budú poskytovatelia služieb žiadať. "Problém majú aj sociálne zariadenia, ktoré nevedia, ako dostanú zaplatené po 1. júli a či len nebudú vymáhatelia pohľadávok," informoval dnes na tlačovej konferencii v Bratislave Novotný.

Ako uviedol, jediným konkrétnym riešením je momentálne jeho návrh, ktorý podal spoločne s predsedom strany Pavlom Frešom. Návrh posúva termín zvýšenia poplatkov na 31. decembra 2013. Posunutie termínu podľa jeho slov problémy nevyrieši, ale poslúži na získanie času, ktorý je potrebný na nájdenie systémových riešení a udržateľného financovania sociálnych služieb.

Je však potrebné, aby návrh nadobudol účinnosť do 30. júna, a tak dnes Novotný požiadal vládu a premiéra Roberta Fica, aby v stredu (13.6.) k zákonu schválili skrátené legislatívne konanie. "Aby sme ostré termíny pre krátkosť času vedeli na júnovej schôdzi zvládnuť," informoval Novotný.

Ako dodal, podmienky pre skrátené legislatívne konanie sú splnené, keďže sú ohrozené základné ľudské práva a slobody, ktoré stanovuje ústava. "Jedným zo základných práv občanov je aj právo na primerané hmotné zabezpečenie v starobe. Máme za to, že toto právo môže byť v prípade mnohých ľudí v sociálnych zariadeniach od 1. júla ohrozené," upozornil Novotný.
 

Vyberte región